Ons dag- en nachtritme vind ik echt geniaal. Er is een tijd om te werken en een tijd om te rusten. Dagelijks 7 tot 9 uur slaap wordt aanbevolen, heerlijk. Sinds een paar jaar lukt me dat echter niet meer elke nacht.

Vrouwen slapen slechter.

Soms val ik pas na uren wakker liggen in slaap. Komt dat doordat ik die avond nog aan het werk ben geweest of door gedachten die niet willen stoppen? Door de overgang?

Redenen die zomaar waar kunnen zijn. Toch blijft het onvoorspelbaar voor mij. Uit een overzicht van de Hersenstichting over slaapgewoonten in Nederland blijkt dat vrouwen slechter slapen dan mannen. Soms heb je pech.

Slaaphormoon

Het slaaphormoon melatonine heeft invloed op ons slapen. Lang werd gedacht dat melatonine alleen ‘s avonds en ’s nachts wordt aangemaakt in onze hersenen. In 2018 hebben onderzoekers ontdekt dat ‘infrarood licht’ (wij kunnen dit licht niet waarnemen met onze ogen), er ook voor zorgt, dat de hersenen melatonine gaan maken.

Infraroodlicht bronnen

Zodra de zon schijnt, ook in de winter, ontstaat er infrarood licht. Infraroodlicht komt via onze ogen (via het netvlies), in een bepaald gebied in de hersenen en zorgt ervoor dat cellen melatonine gaan maken. De onderzoekers ontdekten dat ook kaarslicht, kampvuren en andere open vuren infraroodlicht uitzendt.

Het aansteken van een kaars geeft naast gezelligheid dus ook rust. Goed om te weten. Herinner jij je nog de rust en gezelligheid bij een kampvuur?

Melatonine doet meer

Melatonine is goed voor onze nachtrust. Daarnaast is het ook belangrijk voor

  • onze vitaliteit
  • bescherming van onze cellen tegen veroudering
  • meer energie hebben
  • ervaren van geluk.

Vanaf vandaag steek ik vaker een kaarsje aan. Ik ga de aanmaak van melatonine stimuleren. Me vitaal voelen, veroudering tegen gaan, meer energie en geluk, ik ga er voor. Doe je mee?